Log in

Hans Stoop van Finhill: 'Spreekt u al UBL?'

dinsdag 30 januari 2018
UBL
Een Uitermate Belangrijk Leermoment...Nee, UBL staat voor Universal Business Language. De taal die alle ondernemers moeten gaan leren 'spreken' voor de toekomst van hun bedrijf. Het versturen van een factuur per post of middels een mail met pdf gaat nu echt snel verdwijnen.Hoe eenvoudig was het: factuurtje typen en uitprinten, in het envelopje, postzegel erop en versturen. Dat binnengekomen envelopje moest weer worden geopend, de gegevens moesten worden ingetypt en verwerkt. Als ondernemer was je vele uren aan je administratie kwijt. Met de opkomst van de computers en allerlei verschillende boekhoudsystemen om de administratie efficiënter te doen, leek het voor MKB'ers en ZZP'ers er makkelijker op te worden. Tot de komst van vele, vele nieuwe systemen... Systemen die lang niet altijd met elkaar kunnen 'praten'. Dan stuurde je naar de ene klant een pdf, bij de andere klant diende je in te loggen in zijn systeem. Opeens werd de administratie weer een onduidelijke, tijdrovende bezigheid.

De oplossing
UBL is de oplossing. Dat is de taal die alle ondernemers straks met elkaar gaan 'spreken', de taal die onze computers kunnen verstaan. Nieuwe leveranciers die werken voor de Rijksoverheid zijn vanaf 1 januari 2017 al verplicht een e-factuur in UBL aan te leveren. Voor bestaande relaties is er een overgangsregime dat afloopt op 1 oktober van dit jaar. Een e-factuur indienen bij de overheid kunt u doen met behulp van Simplerinvoicing. Zie Simplerinvoicing als een routeplanner die er voor zorgt dat uw factuur in UBL formaat bij het juiste administratiekantoor in de juiste boekhouding belandt. Supersnel maar ook erg veilig doordat het UBL bestand, via de hiervoor speciaal ingerichte beveiligde digitale snelweg op het internet, verstuurd wordt. Deze snelweg noemen we Peppol. Overigens kunt u ook de eigen Digipoort van de overheid gebruiken, maar dan moet u zelf al in UBL-formaat kunnen aanleveren.

U spreekt ook snel UBL
Grote bedrijven zien meer en meer de voordelen van e-facturatie door UBL en stappen daarom massaal over naar dit systeem. Ook u als ondernemer zult steeds vaker gevraagd worden om uw facturen te versturen in UBL-formaat. Het zal dus niet lang meer duren voordat u, als ondernemer, ook UBL moet gaan 'spreken'. Natuurlijk zal het even wennen zijn, maar het levert u ook veel op. Het is veilig, zeker door de komst van Peppol. U weet zeker dat uw factuur dan aankomt. Een tekst als: 'We hebben uw factuur niet ontvangen', zal tot het verleden behoren. Het gaat snel, de systemen verwerken direct de binnengekomen informatie zonder kans op typefouten. Daarnaast levert het u een besparing op: nu de systemen het werk doen, hoeft er niemand meer handmatig de cijfers in te kloppen.
Interesse in een handige whitepaper: https://www.tradeinterop.com/whitepaper-succesvol-e-factureren